Gıda Streç Filminin Yükselişi

Streç filmin anamaddesinin ortaya çıkış hikayesi.

Yıl 1933. Amerika’da bir kimya şirketinin laboratuvarı. Ralph Wiley adında bir laboratuvar çalışanı ekipmanları temizlerken şişelerden birinden çıkaramadığı bir malzeme olduğunu farkediyor. Biraz inceleyince bu maddenin yapışkan, kimyasala dayanıklı, hava ve su geçirmeyen bir yapısı olduğunu gözlemliyor.

Bir süre sonra yapısı değiştirilerek savaş uçaklarında koruyucu sprey ve hatta asker botlarında astar olarak kullanılmaya başlanıyor. Araba döşemeciliğinde de kendine yer bulmakta gecikmiyor. Nihayetinde bugün gıda paketlemede kullandığımız streç filmlerin piyasaya sürülmesi 1953 yılını buluyor.

Neden streç film kullanıyoruz?
Hava, toz, nem geçirmeyen yapısıyla ürünleri doğrudan ya da içlerinde bulundukları kabın şeklini alarak saran streç filmler yiyeceklerin saklanma ve tüketilme süresini uzatır. Tüm bunları yaparken de yapısal bozulmaların önüne geçer.

Özellikle Avrupa’da yalnız yaşayanlar için öğünleri küçültme, meyve ve sebzeleri tek porsiyon olarak paketleyip hazırlama modası son yıllarda ülkemize de gelmiş bulunuyor. Yiyeceklerimizi artık streç filme sarılı olarak satın alıyoruz.

Eve geldiğimizde ise streç filmi saklama amaçlı kullanıyoruz. Uzun yıllardır mutfaklarımızın ayrılmaz bir parçası olan streç filmlerin müşteri talebi odaklı olarak mikrodalga fırında kullanılabilir versiyonları da üretilmeye başlandı.

Palet streç filmler gıdalar için kullanılabilir mi?
Gıda streç filmi korumaya çalıştığımız yiyeceklere zarar verecek ya da onların besin değerini düşürecek materyallerden üretilmemiş olmalıdır. Palet streç filmler gıdalar ile birlikte kullanıma uygun olmayan malzemeler içermektedir. Gıda ile doğrudan temas etmeleri sağlık açısından sakınca oluşturmaktadır.

Gıda streç filmleri ise özel olarak, gıda ile temasa uygun şekilde üretilmektedir. Kısaca palet streç filmler gıda streci olarak kullanılamazlar.